Outdoor Medicine

Menu

Over Outdoor Medicine

Outdoor Medicine opereert sinds haar oprichting in 2011 vanuit een stichting zonder winstoogmerk, genaamd Stichting Dutch Expedition & Wilderness Medical Society. Outdoor Medicine is opgericht door artsen die in Nederland opgeleid zijn en die uitgebreide internationale ervaring hebben.

 

Doelstellingen

Outdoor Medicine heeft als doel om (internationale) samenwerking te bevorderen tussen (para)medici (en anderen) die geïnteresseerd zijn in expeditie geneeskunde, wildernisgeneeskunde of geneeskunde in extreme omstandigheden te bevorderen. Daarnaast is ons doel om kennis van dit vakgebied te vergroten, bevorderen, delen, verspreiden en ‘best medical practices’ te stimuleren.

Strategie

Wij bereiken onze doelstellingen door workshops, lezingen, cursussen, congressen, reizen en andere activiteiten op het gebied van expeditie- en wildernisgeneeskunde te organiseren. Daarnaast geven wij medisch advies voorafgaand aan en/of gedurende expedities, avontuurlijke reizen, extreme sporten of vrijwilligerswerk in afgelegen gebieden. Advies wordt zowel op afstand als ter plaatse gegeven.

 

Het Bestuur


Maybritt Kuypers

Maybritt is SEH-arts KNMG en Fellow aan de Academy of Wilderness Medicine. Zij is voorzitter van Outdoor Medicine en tevens AWLS cursusleider en instructeur.  Maybritt voelt zich overal op planeet aarde thuis; ze heeft gewerkt in de tropen, poolgebieden, in de bergen en op zee. Haar grootste passie is echter de bemande ruimtevaart. Zij is werkzaam als Flight Surgeon voor de European Space Agency (ESA) en als Medical Officer voor XCOR Space Expeditions.

 

 

Michiel van Veelen

Michiel is momenteel werkzaam als HEMS & Aeromedical Retrieval Physician in Maun, Botswana bij Okavango Air Rescue. De afgelopen jaren was hij SEH-arts in Gaborone, Botswana. Na diverse projecten in Afrika en een expeditie van Rotterdam naar Kaapstad over land, is hij de afgelopen jaren betrokken geweest bij de specialistische vervolgopleiding tot SEH-arts in Botswana. Hij is Fellow kandidaat aan de Academy of Wilderness Medicine en heeft een diploma tropengeneeskunde & hygiene. Michiel is cursusleider en instructeur van zowel de AWLS, AWM als de Mountain Medicine cursus.

Michiel is verslingerd aan kitesurfen, toerskiën, alpinisme en mountainbiken. Ook duikt hij graag op afgelegen plekken in de Indische Oceaan, Afrikaanse grote meren, Rode Zee, Australische kust en Middellandse Zee. 

 

 

Anne Brants

Anne is al tijdens haar studie geneeskunde begonnen om haar passie voor reizen te combineren met haar opleiding. 2010 is zij begonnen aan een reeks cursussen in het buitenland, ze heeft het Diploma in Mountain Medicine behaald en is Fellow in Wilderness Medicine. Ze is als expeditie arts afgereisd naar Arctisch Noorwegen, Tanzania, Antarctica, Oman en heeft ze twee seizoenen op Everest Basecamp gewerkt. Anne speelde een belangrijke rol in de eerste hulpverlening op Mount Everest na de aardbeving in Nepal in 2015. Nu combineert ze haar baan als spoedeisende hulp arts met het begeleiden van expedities en is het haar missie om ervoor te zorgen dat jonge artsen niet onvoorbereid op expeditie gaan.

 

 

Joost ten Brinke

Joost is traumachirurg en deed een deel van de opleiding tot tropenarts. Hij is Fellow kandidaat aan de Academy of Wilderness Medicine en ATLS instructeur. Joost is cursusleider en instructeur van zowel de AWLS, Mountain Medicine cursus en de African Wilderness Medicine cursus.
Tijdens zijn opleiding tot chirurg werkte hij in Zuid Afrika en gedurende zijn studie heeft hij onder meer co-schappen gelopen in Tanzania. In zijn vrije tijd klimt Joost graag in de Alpen, heeft hij op de top gestaan van de Kilimanjaro, schaatst hij in de natuur van Zweden, houdt hij als enthousiast imker enkele bijenvolken.

 

 

Wouter Jetten

Wouter is opgeleid als SEH-arts KNMG. Wouter werkte o.a als scheepsarts bij Greenpeace in het noordpoolgebied en als expeditiearts op de Kilimanjaro. Ook heeft hij ervaring opgedaan in een klein ziekenhuis in het noorden van Kameroen en werkte hij een periode in het Caribisch gebied. Wouter is o.a. cursusleider en instructeur voor de AWLS en DMLS  cursus. Wouter woont op een traditioneel zeilend vrachtschip waar hij regelmatig het water mee op gaat. Zijn interesses liggen met name bij berg- & maritieme geneeskunde. 

 

 

Het Team

Marieke van Vessem

Marieke werkt als arts-onderzoeker bij de cardiologie en thoraxchirurgie in Leiden en als ANIOS sportgeneeskunde in Amersfoort. Zij is lid van de medische commissie van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) en de UIAA. Marieke is AWLS gecertificeerd en heeft het diploma in Mountain Medicine behaald in Engeland. Dit diploma heeft zij verder uitgebreid met een master in Clinical Science in Mountain Medicine, waarvoor zij onderzoek heeft gedaan naar de langetermijneffecten van hoogte hersenoedeem. Zij is medeverantwoordelijk voor de redactie van de website en is instructeur van de Mountain Medicine cursus.

 

Remco Berendsen

Remco is werkzaam als anesthesioloog in het Leids Universitair Medisch Centrum, met als aandachtsgebied (kinder)cardiothoracale anesthesie. Als anesthesioloog doet hij onderzoek naar de effecten van hypoxie op het menselijke lichaam. Hij is in het bezit van het internationale diploma in mountain medicine. Zijn interesse ligt dus op het gebied van de berggeneeskunde en dan met name de gevolgen die het hooggebergte heeft op de fysiologische verandering en de pathologie.

 

 

Floris van den Berg

Floris is freelance huisarts en AWLS instructeur. Als expeditie dokter werkte hij o.a. op hoogte op de top van de Kilimanjaro en in de regenachtige hitte van de jungle in Belize. Als scheepsarts zocht hij de kou op in Spitsbergen, Groenland en Antarctica. In 2016 was hij een jaar als onderzoeksarts voor de European Space Agency aan het werk op Antarctica. Hij deed daar onderzoek naar o.a. naar de effecten van chronische hypobare hypoxie, isolatie en extreme kou. Op dit moment werkt Floris samen met zijn vriendin als enige dokters in het Kikori hospital in Papua Nieuw Guinea. Zie http://www.kikori.nl voor meer info over hun project daar.

 

 

Isla Wormald

Isla Madeleine Wormald is een Britse SEH arts. Vanaf haar vroeg jeugd beklimt ze vele bergen. Tijdens haar studie ontwikkelde ze interesse in wilderness medicine Ook deed ze tijdens haar studie onderzoek bij Dr Emmanuel Cauchy het Institute of Training & Research in Mountain Medicine in Chamonix Hospital, Frankrijk. Hierna was Isla o.a. expeditiearts & onderzoeksleider voor de British Schools Exploring Society (BSES) tijdens hun Arctic Adventure 2011 expeditie naar Spitsbergen, Chief Medical Officer voor de Leeds Metropolitan University Himalayan Research Expedition 2011; Senior Medical Officer voor de BSES Arctic Odyssey 2012 Expedition naar de Loppa Peninsula in Noorwegen en beklom zij als expeditiearts de Kilimanjaro. Isla is UIAA/ICAR DiMM gecertificeerd en is bezig met het behalen van haar diploma voor International Mountain Leader (IML). Haar ambitie is op een dag een nooit eerder beklommen top te bedwingen!

 

 

Nelleke Ernsting

Na haar geneeskunde opleiding is Nelleke werkzaam geweest als militair arts bij de Landmacht. Tijdens een twee jarige opleiding heeft ze meerdere traumacursussen gevolgd om als militair arts in verschillende omstandigheden te kunnen werken. In 2012 is ze een half jaar op uitzending geweest naar Afghanistan. Inmiddels heeft zij de huisarts opleiding afgerond. In haar vrije tijd zit ze in de bergen en om die reden heeft ze in 2012 de AWLS gevolgd en in 2014 haar diploma in mountain medicine behaald.

 

 

Mattijn Buwalda

Mattijn is in 2015 bij de AWLS faculty gevoegd en hij is een van de organisatoren van de Dive & Marine Life Support cursus. Onderwijs, extreme fysiologie en militaire geneeskunde behoren tot zijn interessegebied. Hij is een technical rebreather duiker met een passie voor scheepswrakken. Als hij niet aan het duiken is dan is hij werkzaam als waarnemend anesthesioloog, op de intensive care  of in gespecialiseerde duikgeneeskundige centra overal ter wereld.

 

 

Mark Frederikse

Mark is gecertificeerd SEH-arts en Algemeen Militair Arts. Na de SEH-opleiding in het OLVG te Amsterdam genoot hij nog een jaar aanvullende opleiding in Australië. In 2015 slaagde hij als eerste Nederlander voor het European Emergency Medicine Board Exam (EBEEM). Na jarenlang bij Defensie en op verscheidene SEH’s in Nederland gewerkt te hebben, bevaart hij thans de wereldzeeën als scheepsarts bij een grote Amerikaanse cruiseline. In 1991 begon zijn duikavontuur, later uitmondend in het worden van divemaster (2007) en duikinstructeur (2012). Wrakduiken en Nitrox zijn Mark's specialiteiten. Het Caribisch gebied, Zuid-Oost Azië en de oostkust van Australië behoren tot zijn favoriete duikplekken. Duikgeneeskunde en Wilderness Medicine zijn de ideale combinatie van zijn passies: duiken én pre-hospitale acute geneeskunde.

 

 

Yvette Keemink

Yvette is in opleiding tot huisarts en is mede verantwoordelijk voor de cursussen voor studenten en niet-medici. Tijdens haar studie Geneeskunde heeft zij onder andere coschappen gelopen in Nepal en Nieuw Zeeland. In haar vrije tijd is ze graag in de bergen om te wandelen en te (toer)skiën, of onder water om te duiken. Ze heeft de Mountain Medicine cursus en de AWLS afgerond.

 

 

Lauke Bisschops

Lauke is in opleiding tot specialist ouderengeneeskunde en heeft eerder gewerkt als SEH-arts. Ze heeft outdoor medicine mee helpen opzetten en is nu regelmatig bij de AWLS cursus als instructeur en grimeur. Dit jaar heeft ze de Kilimajaro beklommen en gaat ze als expeditie arts naar de Filipijnen, Spitsbergen en Honduras.

 

 

Alex Glasbergen

Alex is sinds 2010 militair arts. Na een tweejarige, brede opleiding is hij werkzaam geweest als bataljonsarts bij de Luchtmobiele Brigade. Daarnaast is hij twee maanden ingezet als arts bij het Korps Mariniers in de jungle van Belize (2013) en is hij uitgezonden geweest naar Mali (2014) en Irak (2016). Sinds 2013 is hij AWLS-instructeur. Ook heeft hij met veel plezier de Mountain Medicine-cursus gevolgd wat zijn interesse voor alpinisme heeft gewekt. Op dit moment is Alex trainingsarts bij Defensie en houdt hij zich bezig met training en gereedstelling van militair medisch personeel.

 

 

Jacco Veldhuyzen

Jacco is SEH-arts en gecertificeerd duikerarts. Tijdens zijn opleiding heeft hij naar alle hoeken van de wereld gereisd en gewerkt in Suriname en Sint Maarten. Hij heeft ervaring als scheepsarts in het Artisch gebied en is sinds 2016 AWLS instructeur. In zijn vrije tijd gaat hij graag duiken, mountainbiken, kanoën en hiken.

 

 

Geert Meese

Geert werkt als anesthesist - intensivist in Tielt Belgie.  Hij is AWLS gekwalificeerd. Zijn grote passie is “endurance races” enerzijds als deelnemer anderzijds als medewerker, als lid van het ondersteunend medische team of als medisch directeur bij sommige races. Dit heeft hem al wereldwijd gebracht, van de woestijn in het Midden oosten tot de flanken van de Himalaya. Geert is medeverantwoordelijk voor de website en de social media van Outdoor Medicine.

 

 


Pieter Simons

Pieter is bezig met zijn laatste jaar geneeskunde in Groningen en heeft zojuist zijn onderzoek naar shock op de IC afgerond. Hij is een gepassioneerd buitensporter, hangt vaak onder een kite, gaat water ook tegemoet met een kayak en staat graag met een snowboard in de Alpen. Hij wil zich verdiepen in de expeditie geneeskunde en gaat komende periode met een expeditiearts de Usumacinta-river in Mexico af. Hij is medeverantwoordelijk voor de website en social media van Outdoor Medicine. 
 

 

 

Marijn Sinkeldam

Marijn studeert geneeskunde in Nijmegen. Deze studie zal hij begin 2019 afronden met een tropencoschap in Berekum, Ghana. In zijn vrij tijd is hij veel met sport bezig, hij heeft op hoog niveau gehandbald en is nu fervent hardloper: met name lange-trail-afstanden. Na de geneeskunde bachelor heeft hij door Zuid-Amerika gereisd waar hij Spaans leerde en erg veel hikete. Het is zijn ambitie om in de toekomst een medische professie te combineren met een vorm van expeditie geneeskunde. Marijn is medeverantwoordelijk voor de website en social media van Outdoor Medicine.

 
 

 


Edith Kortekaas

 
 

 

Ambassadeur

 

Wij zijn ontzettend trots dat André Kuipers ambassadeur van Outdoor Medicine is. André is naast tweevoudig ISS-astronaut natuurlijk Nederlands bekendste arts die zijn werk in 'extremes' uitvoert. Daarom is hij  een grote inspiratiebron voor ons allemaal!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Outdoor Medicine is betrokken bij het uitoefenen van alle vormen van prehospitale geneeskunde met beperkte middelen. Helaas is dit in een groot deel van de wereld uit nood geboren. Wij willen de organisaties die medisch hulp mogelijk maken in conflictgebieden of door armoede getroffen landen zo veel mogelijk ondersteunen. In het verleden is een deel van de omzet van onze congressen geschonken aan de volgende organisaties.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sign up for our newsletter and stay up to date